Fux Karachovič

mongolská kaligrafie

2023 Starověká Čína

Host našeho letošního tábora je už 10let obdivovatelem mongolských tradic a často do země také cestuje. Fux měl prvně v konírně přednášku, pak vařil kumys pro děti (slaný čaj s mlékem) a po oddílech maloval s dětmi vlajky a kaligrafické nápisy.

MONGOLSKÁ VLAJKA SNADNO A RYCHLE

Mám za sebou dneska unikát. Ozval se mi organizátor dětského tábora, že na táboře maji tema starověké Číny a mongolsky kaligraf tam zapadne. A tak se i stalo.

Cil: Dolní Cerekev
Cesta: příště nejedu vlakem
Situace: 90 dětí, barvy a přednáška o Mongolsku

Proces byl jednoduchý, ukázat Mongolsko a kaligrafii dětem ve věkovém průměru 7-15. Největší úspěch měl vtip jednoho kluka, že jestli se kumys dělá z mlíka z býka.

Pak jsme tvořili na plátna v týmech mongolské vlajky, soyombo, krajiny a barevné velbloudy. Jsem nadšený!

A musím říct, že i nestandardní setting moc povedl a spolupráce fungovala skvěle. Takže věkové spektrum klientů na workshop je od 6 do 90 let. Check.

A hurá domů na Oppenheimera do Lucerny.

Před deseti lety jsem objevil krásy Mongolska, jeho kultury, umění a přírody. Nadšení mě neopustilo a prozkoumal jsem tuto fascinující zemi křížem krážem.

Na přednášce si povíme, jak chutná jednou pálená pastevecká vodka, jak se chodí velbloudům ve sněhu a jak se žije v Ulánbátaru, nejchladnějším hlavním městě na světě. Ukážu vám tradiční mongolský oděv, řekneme si něco o kaligrafii a ochutnáme tradiční mongolský čaj, který si buď zamilujete, nebo ho již nikdy nebudete chtít pozřít.

A kdo jsem? Jsem nadšenec, cestovatel a umělec. Patřím mezi 4 nemongolské kaligrafy světa a jako jediný cizinec mám stálou expozici svého umění v centru kaligrafie v Karakoru uprostřed Mongolska.

Napsat komentář