Maraton pro krajinu

Tradiční pěší turistická procházka, opravdový půlmaraton v srdci Vysočiny. Výlet na kolech, longboardu, s koloběžkou nebo s kočárkem. Pojď se přidat k poklidné demonstraci kolem Čeřínku, krajinou, dokud to jde a kde neustále hrozí stavba úložiště odpadu na stovky tisíc let… Polívka, buchty s kávou a sud s odpadem v cíli.
Rohozná „Na Kuši“ 26. – 28. 5. 2017

Maratonci protestovali na Čeřínku proti úložišti

Okolí přírodního parku Čeřínek se v sobotu 27. května stalo trasou pro dvanáctý ročník Maratonu pro krajinu. Myšlenku závodu, jehož organizátoři ze Spolku KUŠ chtějí upozornit na stále probíhající přípravné práce pro vybudování úložiště jaderného odpadu v této lokalitě, přijelo podpořit na padesát účastníků.

„Boj proti úložišti je během na dlouhou trať. Přijeli nás podpořit lidé nejen z nejbližšího okolí, ale i z Jihlavy, Prahy, Brna či Havlíčkova Brodu. Trasu dlouhou přes dvacet kilometrů zdolávali nejen běžci, ale někteří ji zvládli i na koloběžce či longboardu,“ uvedl Matěj Kolář ze spolku KUŠ. Ten na krásu krajiny v okolí tábora „Na Kuši“ upozorňuje dlouhodobě pořádáním dětských táborů a komunitních akcí, budováním přírodní zahrady a právě i pořádáním maratonu. Těmito aktivitami chce spolek upozornit na nesmyslnost budování monstrózní stavby v oblasti přírodního parku Čeřínek.

Novinkou letošní akce byla zastávka v Hojkově, kde měli účastníci možnost promluvit si se starostkou Miladou Duchanovou, která o úložišti mnohokrát jednala se zástupci kraje, úředníky na ministerstvech i politiky v parlamentu. „Jakoby v Praze ani nechápali, že příroda tady na  Čeřínku je kolem nás, že nás obklopuje, že jsme její součástí,“ uvedla Duchanová. „Taky mě mrzí přístup jihlavského magistrátu a pana primátora Chloupka. Jsme tady v evropském rozvodí, hojkovské prameny významně patří k povodí přehrady v Hubenově a v případě zásahu do podzemních vod, byť i jen geologickými průzkumy, se problém přeci týká také Jihlavy, potažmo s využíváním jaderné energie nás všech!“ 

V silách volnočasové akce není vybudování gigantického areálu Správy úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) překazit, ale upozornit na dále probíhající přípravné práce v přírodním parku Čeřínek a veřejně připomínat, že atomová energie není ekologicky čistá a vysokoradioaktivní odpad je problém.

Půlmaraton – modlitba kolem Čeřínku
25km / 7h Matěj Kolář – doprovodný text k výstavě Běguni / OGV Jihlava

Běžím tradiční trasou našeho maratonského běhu.
Kruhem od východu k jihu, přes západ na sever. Sbírám kameny.


Netrénovaný umělec chtěl světu ukázat jak to myslí s tím posvátným Čeřínkem a zkolaboval. Umělec od slova umělý – já jsem umělý běžec. Osiky se klepou strachy. Dvě straky. Cejle.

12 maratonů 12 let. Minimálně 50 účastníků každý rok, někdy i 80.
To je pěkná socha v sociálním prostoru. Takže už asi 600 nebo 700krát se to oběhlo.

Často jsou to vlastně ti stejní běžci – párkrát kvůli tomu dokonce přiletěl Pepa Panuška – Klokan, zakladatel závodu, až z Irska. Právě v tomhle místě ho mám vyfocenýho z toho 1. ročníku, tak jsem si na něj vzpomněl.

Mrtvá myš a moc much.
Tak tady má být ten vlez, proto sem běžím taky, že? Tady je ten klín hory kudy to tam hodlají vrazit. Tady od Cerekve přijede vlak, všude ty střežený pavilony, budovy, tady to bude krása: horká komora pod Přední Skálou, překladiště a dovnitř pod Čertův Hrádek. Malebné údolíčko. Mrtvá myš a moc much. Víra, naděje a láska čistá, to je k nebi cesta jistá. Tak vzhůru do nebe. Na Špičáky si brousí zuby.

Tak lokalita Čertův Hrádek – tady to má být, pod tímto kopečkem, vlastně z jihozápadní strany Čeřínku a tady hned vedle je biofarma …hm… a slavná rohozenská husa. Mi to zase připomnělo Mistra Jana: Vy nevěříte v hlubinné úložiště? Myslíte si, že je to hloupost? Megalomanská stavba, za závratné prostředky, na úkor všech? … v čisté krajině? Odvolejte! Neodvolám! A děti se cvičí v střelbě.

Kolem Čeřínku se demonstrovalo Maratonsky – tisková zpráva

Na 42 účastníků vyrazilo na trať v sobotu 27.5.2017, kdy se „Na Kuši“ u Rohozné uskutečnil už dvanáctý ročník Maratonu pro krajinu. Myšlenku závodu „boj proti úložišti je běh na dlouhou trať“ podpořilo kromě několika místních i 18 jihlavských, 12 polenských a vzácní hosté z Prahy, Brna a Havlíčkova Brodu. Běžců a pěších startovalo 13, na kole 14, zbytek zdolával cestu po svém na koloběžce, longboardu nebo pohodovou procházkou s dětským kočárkem. Také tvorbou přírodní zahrady chce pořádající Spolek KUŠ upozornit na kvalitu místa a nesmyslnost budování monstrózní stavby v oblasti přírodního parku Čeřínek.

Novinkou letošní akce byla zastávka s občerstvením v Hojkově, kde měli účastníci možnost diskutovat s paní starostkou Miladou Duchanovou problematiku úložiště na Čeřínku z pohledu obcí. Během hodiny vyprávění o peripetiích jednání s úředníky a politiky na ministerstvech, v parlamentu i senátu: „Jakoby v Praze ani nechápali, že příroda tady na Čeřínku je kolem nás, že nás obklopuje, že jsme její součástí. Taky mě mrzí přístup jihlavského magistrátu a pana primátora Chloupka,“ uvedla Duchanová. „Jsme tady v evropském rozvodí, Hojkovské prameny významně patří k povodí Hubenovské přehrady a v případě zásahu do podzemních vod, byť i jeho geologickými průzkumy, se problém přeci týká také Jihlavy, potažmo s využíváním jaderné energie nás všech!“

V silách tradiční volnočasové akce není záměr SÚRAO překazit, vybudování gigantického areálu právě pod Čeřínkem pokud možno odvrátit, ale upozornit na dále probíhající přípravné práce a veřejně připomínat, že atomová energie není ekologicky čistá a vysokoradioaktivní odpad je problém.

Napsat komentář