Romský den

1. 6. 2007 vlak z hlaváku JI 7.30h, návrat nejpozději 19:21h
Den dětí jako Romský den na Gymnáziu v Kutné Hoře
živé kapely, dílny, filmy, výstava, přednáška z Muzea Romské kultury v Brně…

7 odpovědí na “Romský den”

  1. Gymnázium Jiřího Ortena pořádá v pátek dne 1. června 2007 již 3. celoškolní festival. Po Indickém dni, připraveném v roce 2005 ve spolupráci s náboženskou společností Hare Krišna, a festivalu Proti proudu, který se uskutečnil v 2006 v režii kutnohorských evangelických církví, chceme našim žákům i všem hostům nabídnout u příležitosti Dne dětí zajímavý program, tentokrát tematicky zaměřený na dějiny, tradice, kulturu a současný život Romů.
    Ve společné části (8.05 – 10.45) se kromě dvou vynikajících romských kapel – Terne Čhave a Mário Bihári band – představí i dvě dětské romské taneční skupiny. Po jejich vystoupení si budou moci žáci i hosté zvolit vlastní kombinaci připravených přednášek, besed či kurzů (10.55 – 13.30). Za všechny bychom zde jmenovali besedy lektorů z Muzea romské kultury z Brna, jež našim žákům mimo jiné přiblíží dějiny Romů, včetně problematiky romského holocaustu, nebo tradiční romská řemesla. Kurzy romštiny a romských písní vycházejí vstříc těm, kteří se nechtějí jen poučit, nýbrž i něco naučit.
    Ostatně programovou nabídku si lze prohlédnout pod odkazem PROGRAM.
    Prosíme naše žáky, aby se podle zájmu zapisovali na připravené panely v prvním patře budovy a respektovali maximální počty účastníků. Děkujeme.
    Na festival jsou srdečně zváni i hosté z řad kutnohorských občanů. Letošní Romský festival na GJO je veřejnosti volně přístupný.
    Přejeme všem návštěvníkům, aby je náš festival a jeho myšlenky oslovily.

    3. celoškolní festival se koná pod záštitou a za finanční podpory pana místopředsedy senátu pana MUDr. Jana Rakušana a hejtmana Středočeského kraje pana ing. Petra Bendla.

  2. POZVÁNKA
    Gymnázium Jiřího Ortena v multikulturní společnosti na prahu 21. století
    Gymnázium Jiřího Ortena v Kutné Hoře Vás srdečně zve na Romský festival, který pořádá v pátek 1. června 2007 u příležitosti Dne dětí v budově gymnázia.
    Festival si klade za cíl zprostředkovat žákům Gymnázia Jiřího Ortena pozitivní zkušenost s příslušníky romské menšiny, představit jim romské dějiny, kulturu zvyky a hodnoty. Chce je přivést k porozumění odlišnostem mezi majoritou a menšinovými Romy, vzbudit v mladých lidech odhodlání a odvahu netolerovat případné diskriminační nebo rasistické chování svého okolí. Navazuje na předchozí úspěšné ročníky celoškolních festivalů, na slavnostní zahájení celorepublikové kampaně „All Different – All Equal“ z června roku 2006, na projekty tematizující migraci a holocaust a v neposlední řadě na cyklus besed „Taky mezi námi“, který je nedílnou součástí programu prevence sociálně patologických jevů na GJO.

    Program
    Vystoupení skupin Terne ČhaveMário Bihári band
    Vystoupení tanečních skupin romských dívek ze ZŠ Grafická, Pha Smíchov a ze ZŠ Havlíčkovo náměstí, Pha 3
    Besedy lektorů z Muzea romské kultury v Brně
    Čtení ze sborníku Romano suno
    Výstava obrázků romských dětí
    Beseda s panem Markem Šormem
    Minikurz romštiny
    Ochutnávka typických romských jídel
    Beseda s paní Janou Frantíkovou o problematice adopce romských dětí
    Minikurz romských písní s panem Matějem Kolářem

  3. Tak s menším 😀 spožděním píšu o Romském dni, na kterej sme vyrazili… Co se týče účasti, tak by se dalo říct že sem byl příjemně překvapen, páč sem prvně myslel že to zůstane na mě, Odim a Matějovi, ale nakonec jeli i Míša, Terka, Soňa a Miki…
    Po cestě ze zastávky do gymnázia sme stihli ztratit Odího, kterej si koupil šátečky a už nenašel cestu k nám 😀
    Na gymnáziu bylo hezky, měli tam pár zvířat, uveďme třeba (dřevěného?:D) leguána), lezeckou zeď se stylově vyvedeným nápisem STAR WALLS a ohniště, které nadchnulo Matěje..
    V sále s tou lezeckou zdí se konal koncert dvou romských skupin a při té druhé to začali hozjíždět malí romové co seděli v první řadě, hlavně ten úplně nejmenší co tam byl, strčil ty ostatní do kapsy…
    Pak Matěj dělal hodinu Romských písní a vařili sme polívku podle slovenskýho receptu (myslím že se menovala mjačanka? nebo ňák tak) a vyrazili na hodiny, co byly připravený, třeba minikurs Romštiny, nebo Romské horory, ze kterých se vyvinul spíš dějepis…
    Po cestě zpátky sme navštívili Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře a Chrám Božího Těla, přečetli pár stránek textu a přecpaným vlakem sme se rozjeli domů…

  4. Moc hezky jsi to napsal Kolombo, jen dodám, že jsme tam nabrali sborníky Romano Suno a že jsou u mě k zapůjčení (stejně jako 3GB romské hudby, nebo film LATCHO DROM).
    Další cikánskou akcí vyhlašuju 18. 6. Na kopečku – Romský děcka tam soutěží v tanci a hraje k tomu i Predrag… MISS ROMA
    Pak bychom měli zajít po havířáku do kina na ROMING, takže kdy nejste na školním výletě?
    P.S. Pro zajímavost – potkal jsem v Polný Lucku s mamkou Martinou (od Bobka) a říkali, že jejich Honza (rozuměj Johny) má zlomenej prst na noze. Fotbal na Rohozný, prej to vzniko o Ondrovu nohu

  5. No já si to s tou Johnyho nohou na Rohozný vůbec nevybavuju, ale kdo hrál fotbal, tak ví, že Johny byl opora týmu, hrotovej útočník! Tak snad se brzo prst zahojí… Romáckej den byl přínosnej, třeba jsme se konečně se Soňou dozvěděli, co to je to „dža“! Jo a na Roming můžem během Havířáku, v osm už to bude v neděli v Sokolu v klidu, ne?

Napsat komentář