Maraton proti úložišti jaderného odpadu

Tradiční boj proti úložišti je běh na dlouhou trať. Nejaktuálnější protestní pohyb na čerstvém vzduchu! Dokud máme naši krajinu čistou! Budeme běhat dokud nebude nebezpečí stavby v lokalitě Rohozná zažehnáno! Přijeď na kole, na bruslích, s kočárkem, pěšky nebo koňmo na výlet kolem Čeřínku! Guláš v cíli! 
Rohozná „Na Kuši“ 28. května 2011 start v 10h

Maratonští běžci protestují proti jadernému úložišti

V sobotu 28. května se v okolí přírodního parku Čeřínek odehraje tradiční půlmaratón, jehož prostřednictvím každý rok desítky lidí vyjadřují svůj nesouhlas s možnou výstavbou úložiště jaderného odpadu na Vysočině. Letošní sedmý ročník běhu bude odstartován v 10 hodin v areálu tábora Rohozná, který se nachází na půli cesty mezi obcemi Rohozná a Nový Rychnov.

Běh proti úložišti je určen pro všechny věkové i výkonnostní kategorie. Na startu závodu se tradičně setkávají jak trénovaní sportovci, tak rekreační běžci, či celé rodiny s dětmi. Nejdelší trasa procházející obcemi Dolní Cerekev, Cejle, Mirošov, Boršov, Milíčov a Nový Rychnov, měří celkem 24,6 kilometru a kratší trasa vedoucí po nejbližším okolí tábora měří 2,4 kilometru a dá se projet i s kočárkem. V cíli čeká na účastníky občerstvení a dobrý pocit z příjemné procházky či jízdy.

 „Maratonu se může zúčastnit kdokoli, kromě běžců také lidé na kolech, kolečkových bruslích či koloběžkách. Každý se může připojit v kterémkoli místě maratonu a uběhnout či ujet vzdálenost, na kterou se cítí,“ řekl jeden z pořadatelů Matěj Kolář. Maraton organizuje Spolek Kuš, který v blízkosti možné stavby úložiště pořádá již téměř třicet let dětské tábory.

„Na tábory na Rohoznou jezdí každoročně několik stovek dětí z celé Vysočiny. Naším každoročním maratonským během chceme upozornit na to, že stavbou hlubinného úložiště by obyvatelé Vysočiny přišli nejen o jednu volnočasovou aktivitu, ale i o kus krásné chráněné krajiny a hlavně o trvalý pocit bezpečí. Bydlení v blízkosti jaderného zařízení, do kterého bude odpad z elektráren transportován, bude naše potomky děsit prakticky na věky. V případě rozsáhlé havárie by musel být evakuován celý kraj! Po tragických událostech v Japonsku máme k používání jaderné energie snad zase o něco větší respekt.“ vysvětlil za organizátory Matěj Kolář. „Hlavním problémem v rozhodovacím procesu je neustálá absence otevřeného dialogu s místními obyvateli, jedinou vějičkou mají být finanční kompenzace… Boj proti jadernému úložišti je běh na dlouhou trať, proto jsme zvolili zrovna maraton.“ dodal Kolář.

Na trasu maratonského běhu kolem Čeřínku se můžete podívat na této běžecké mapě, která obsahuje i graf převýšení. Letos se běží proti směru hodinových ručiček, tedy směrem na Rohoznou.

Napsat komentář