Maraton pro krajinu

Boj proti úložišti je běh na dlouhou trať. Běžíme v sobotu 19.5., kdo neběží ladí, hladí zahradu. Poslední dosazování a setí před létem + workshop s lektorkou. Účastnilo se 75 odpůrců převážně z Jihlavy, ale i z Polné, Prahy a Brna, z toho: 20 běžců, 12 závodících cyklistů, 2 koloběžky, 1 longboard, někdo po turisticku pěšky, dorazily také rodiny s dětmi a kočárky
Rohozná „Na Kuši“ 18. – 20. 5. 2018 / vede maskot závodu Panáček Rádiáček

Pro houpačku od mistra tesaře Karla Kloudy z Pístova jsme vyrazili, tři bráchové a Ondra Stengl, už ve čtvrtek odpoledne. Díky Matějovi Šaškovi a jeho vozovému parku jsme si zdárně připravili slavobránu pro letošní start! Plus máme ještě krásnej duťák na letní stavbu superdomku pro brouky.

V pátek jsme se sjížděli pomalu jak „Švábi na pivo“. Někdo na kole, jiní auty nebo busem. Ti nejmazanější se nechali svést vlakem do Cerekve (tentokrát Horní). V táboře jsme tradičně opékali buřtíky a vařili polívku na druhý den. Prvně jsme se bavili vymýšlením redukcí na pumpičku, abychom dostali pivo ze sudu – byl to polotmavý Zikmund, ale za tmy už vyráželo auto řízené Ondrou pro týpiovky na Čeřínek. Pocestě jsme značili kousek trati a byla to jízda! Tea tee pee stálo kolem půlnoci přichystané k obydlení na nádvoříčku u kamene. Pak se začalo zpívat a taky hulákat všechny možný táborový songy, takže se mnozí na ten běh ale vůbec nicmoc nevyspali.

pozvánka na akci

Letošní maraton pro krajinu se konal v sobotu 19.5.2018 u Rohozné snad naposledy! Malebnou trasou po obvodu úpatí Čeřínku vyrazili účastníci každoroční protestní akce už po čtrnácté. „Chceme, aby naše lokalita byla ta vyloučená. Vyloučená lokalita!“ skandovali při startu s nadsázkou amatérští sportovci. „Před lety jsme si slíbili, že budeme běhat, dokud nebude nebezpečí stavby zažehnáno, ale pokud by Čeřínek vyloučili, nám by asi ta akce chyběla… určitě bychom jeli podpořit odpůrce běháním jinam.“ vtipkoval Josef Klokan Panuška – nestor závodu.

Vláda má podle plánu SÚRAO ke konci letošního roku zúžit výběr potenciálních lokalit pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Bohužel to pravděpodobně nenastane a hrozba zničení nenahraditelných přírodních krás Čeřínku zůstane jako otázka viset nad našimi životy nadále. Obáváme se narušení pramenišť, snížení hladiny spodních vod a jejich možná kontaminace by ohrozila nejen Jihlavu, ale dále i celé evropské rozvodí.

Účastnilo se 75 odpůrců převážně z Jihlavy, ale i z Polné, Prahy a Brna, z toho: 20 běžců, 12 závodících cyklistů, 2 koloběžky, 1 longboard, někdo po turisticku pěšky, dorazily také rodiny s dětmi a kočárky. Dalších 31 dobrovolníků přilákala možnost podílet se na budování přírodní zahrady „Na Kuši“ pod odborným vedením lektorky ing.Terezy Čapkové z o.p.s. Chaloupky.

Jihlavské listy, titulní strana 18. 5. 2018

Nejvíc nás bavilo poslouchat krátkou přednášku o principech přírodních zahrad a lízat u toho nanuky, pak už se totiž jen ukrutně makalo, aby jsme všechny ty nápady stihly realizovat. Vozili jsme klacky, hlínu a kompost… a plnili velké truhlíky před budovou. Pak to jednu chvíli vypadalo na šílenou bouři, tak jsme honem všechno nanosili pod střechu, ale spadlo jen pár kapek. Tak jsme pro jistotu ještě natřeli sezení u starého ohniště… Večer se v kuchyni rozjela parádní diskuze na vážné téma generačních rozporů mezi vedoucíma, ale ustáli jsme to v duchu poradního kruhu a snad si z toho pro léto vezmem ponaučení. Skvělý bylo, že tam s námi povídaly i kachny a další mládežníci, takže šlo částečně i o zpětnou vazbu od nejstarších účastníků.

V neděli se nám ještě vůbec nechtělo, když bylo tak krásně! Zakládali jsme další kousek přírodní louky, dosazovali muchovníky a ještě natírali a instalovali houpačku. Matěj Kubašta s Tomášem Kostkou se osvědčili jako skvělí kuchaři – k obědu byly těstoviny s čerstvým špenátem ze záhonu!

Účastníci na trati:
kolo: Jáchym, Matěj, Ondra Stengl (jel 3x což je rekord!), Ondra a Šárka, Petr a Dáša Heilandovi, Jirka Fiala a Alexandr (z Rohozné), David (kamarád od Máry), Jituše, Markéta

běžci nebo pěší: Klokan, Adam K., Oliver, Adam N., Danča Hlaváčková a malá Sára na břiše v šátku, Filip K., Matěj Ku., Verča, Káťa, Kája, Anička, Lukáš, Tomáš, Sára, Amálka, Darek a Juráš, Eva Šebková plus 3děti, Špek, Jantra a Nikola Šíma

longboard: Karel
koloběžka: Kolombo

přírodní zahradníci: Pája, Anička, Toník, Jiřina, Pavel Kubašta, Zdenka Rohová, Vojta a Káča Kolářovi, Lída Čechová, Mára Šíma s kamarádkou, Medvěd, děda Kája, Jirka Vítek, Klímovi Mach, Ivanka, Ondra a Matýsek, Kislíci Pavel, Týnka a Vašík, Šaškovi v počtu šest! lektorka Tereza Čapková a dvě sousedky zahrádkářky z Rohozné …

Napsat komentář