Pečení cukroví

Advent začíná „Na Kuši“ 1. 12. v poledne se schází tvrdé jádro Spolku KUŠ ke společné výrobě prvního vánočního cukroví v táborové peci u ohniště. Od pátku tu bude pokoušet své přežití parta vedoucích z II. běhu…
Rohozná „Na Kuši“ první adventní neděli 1. 12. 2019 od 12h



Štědrovečerní večeři už 30. listopadu zažili nejotrlejší Rohozňáci po výlovu, vykuchání a smažení jediného kapra co se mrskal čerstvý ve vypuštěném Bahňáku!

Na tradiční pečení dorazilo napříč generacemi skoro 30 duší! Zastoupeni byli vedoucí z II., III. a V. běhu, děti i senioři. „Takhle to nepeklo ještě nikdy!“ hodnotili kvalitu rozpálené pece pamětníci. Pečení se konalo po osmé a už to umíme. Nejoriginálnější cukroví vyhrála rodina Krátkých s nadýchanými kynutými houskami… Na ohni jsme taky pekli buřtíky, vařili v kotlíku dětský punč, ohřívali dýňovou polévku a včerejší hustohustý svařák. Někdo vyrazil na větvičky na adventní věnec, malí klucí vytáhli jen tak mimochodem Excalibur z kamene (králem ale prý bude mamka Pája)

K hlasování témat letního tábora II.běhu
1.kolo: nápady (včetně záškodnických)
Biowulf, Auta 3, Nekonečný příběh, Vietnam, Egypťan Sinuhet, J. Verne – Cesta do středu Země, Maor, Tuaregové, Mumínci, Rusko, Mach a Šebestová, Šerpové, Kačerov jak hurikán, Židové, Mezopotámie, Skotsko

2.kolo: v semifinále získaly největší počet hlasů tyto čtyři
Biowulf, Jules Verne, Tuaregové, Židové

3. kolo: ve finále 14:7 zvítězil…
Jules Verne nad tématem židovským…

sepsal Matěj

Projektový den „Pečení cukroví“ je naší tradiční akcí k zahájení adventního času. Úkolem skupiny táborníků je v daném čase (odpoledne na první adventní neděli) zpracovat těsta a upéct v lesních podmínkách vánoční cukroví. Materiální zajištění připravili dobrovolníci – mládež (stoly, roztopená pec u ohniště), ingredience na těsta a zdobení si na starost vzaly maminky. K vaření dětského punče kotlík, ovoce, čaj a med. Odborník z praxe připravoval kynuté těsto na housky.

Na tradiční pečení dorazilo napříč generacemi skoro 30 duší! Zastoupeni byli vedoucí z II., III. a V. běhu, děti i senioři. „Takhle to nepeklo ještě nikdy!“ hodnotili kvalitu rozpálené pece pamětníci. Pečení se konalo po osmé a už to umíme. Nejoriginálnější cukroví vyhrála rodina Krátkých s nadýchanými kynutými houskami… Na ohni jsme taky pekli buřtíky, vařili v kotlíku dětský punč, ohřívali dýňovou polévku. Někdo vyrazil na větvičky na adventní věnec, malí klucí vytáhli jen tak mimochodem Excalibur z kamene (králem ale prý bude mamka Pája). Akce probíhala podle plánu až do setmění (6 hodin).

Vzájemná spolupráce s odborníkem stojí na dlouholetém přátelství. Někdejší vedoucí se dnes, jako táborový kuchař, málokdy dostane k přímé interakci s dětmi – účastníky. Při této příležitosti po letech mohly vyniknout také jeho pedagogické schopnosti. Také díky konání akce v místě letního tábora je prožívaná zkušenost intenzivnější, vztah s účastníky silnější než ve škole – pozitivní vliv na výsledky.

Odborník Yetti Míla Krátký přítomné přímo šokoval profesionální přípravou, účastníky do přednášky nijak nenutil, působil velmi přirozeně a ostatní jeho dílo sledovali s napětím. Syn Filip mu asistoval při vkládání pečiva do pece. Následný bod programu – hlasování tématu tábora na příští léto byl ukázkou demokratického rozhodovacího procesu. Je to na dlouhé lokte, ale nakonec dojde ke kompromisu a všichni zúčastnění jsou spokojení.

Aktivitu jsme hodnotili až po více než měsíci, při setkání v Polné. Kolegové kolem kulatého stolu byli překvapeni pekařským úspěchem a slibují účast na příštím ročníku. K pečení se tentokrát podařilo připojit také výlov jediného kapra a následnou „tvorbu“ večeře, která byla pro mládež nezapomenutelnou zkušeností.

Napsat komentář