Kurz: Psychohygiena II. – Řídit a být řízen

V dnešní hektické době je syndromem vyhoření ohrožený téměř každý. Jak se mu úspěšně bránit bude tématem letošního kurzu – Psychohygiena. Tentokrát nebudeme běhat a ničit své fyzické stránky. Naopak dostaneme šanci naučit se jak opečovávat svoji psychiku, aby nás život stále bavil. Kurz pro organizátory letních táborů na Rohozné.
Rohozná „Na Kuši“ 25. – 28. 9. 2020 / vede PhDr. Petr Hrouzek

Ahoj naši drazí vedoucí, instruktorky a instruktoři,

do poslední chvíle byl boj, jestli nám v Praze naplánované vzdělávání dovolí. Konečné rozhodnutí padlo před 3 hodinami. Kurz se konat může. Vzhledem k současné pandemické situaci jsou pro nás závazná nařízená opatření. Na jejich aplikaci se domluvíme s lektorem při zahájení kurzu. Mějte s sebou prosím roušky v případě, že by byly potřeba. Všichni budeme na začátku podepisovat čestné prohlášení. S lektorem jsme se domlouvali, že v rámci toho, co nám počasí dovolí (nic pěkného na víkend nehlásí), bychom fungovali i ve venkovním prostředí (jídelna). Vezměte s sebou dostatek teplého oblečení, ať se někdo nenachladí na školení. K přespávání budeme využívat půdu, konírnu – ta bude ale potřeba i jako školící místnost (případní přespavači, budou vždy ráno balit). Loni jsme to už takhle provozovali a dá se školit na matracích na zemi. Je zde i možnost postavit několik stanů na spaní (cca 5), celty budu brát s sebou. Záleží pak na nás, jak se domluvíme.

Teď důležité organizační věci:
Začínáme v pátek navečer. Sraz účastníků je mezi 18 – 18:30. Kdo bude chtít může dorazit i dřív a pomoc s přípravou. Jestli někdo potřebuje odvoz, tak plánuji odjezd z Polné cca 14:00. V Jihlavě 1 – 1,5 hodiny nákup, takže z Jihlavy kolem 15:30 – 16 hod. Mám v autě 4 volná místa. Kdo se dřív ozve má přednost. Končit budeme v pondělí po obědě a společném úklidu základny. Odhad mezi 13:30-15:00. Vezměte si s sebou psací potřeby + nějaké desky na kterých jde psát mimo stůl. Papíry vezmu z Tempa. Strava je zajištěná po celou dobu kurzu. Začíná se večeří a končí v pondělí obědem.

Ahoj a těším se v pátek večer.
Tom

Pátek
18:30 jsme všichni na místě, netrpělivé očekávání, vyhlížení lektora, večeře a povídání, témata z nás padají sama, o čem to bude a jak to půjde? chceme být co nejvíc venku, jsme asi poslední kurz co NIDV povolilo uspořádat.

Sobota
Storytelling – píšeme naše rohozenské příběhy „Jak jsem se tady sakra vzal?“ udeřila zima, přes nepříznivou epidemiologickou situaci se schováváme ke kamnům do Konírny. Ještě po obědě posloucháme další a další vyprávění a taháme z nich co hrdina osvěčuje a co mu chybí? Celé odpoledne následují temné stránky našich předností (např. nekončící prdění) a tříbíme typy týmové práce skrz přirovnání ke zvířatům. Jestřáb, kůň, želva, pes a kozoroh (ten zaujal nejvíc Kellyho). Večer se jdem projít, vvětrat každá partička jinam – někdo na Čertův Hrádek, jiní kontorlují provoz hospody v Rohozné. Večerní část probíhá jako případová supervize – jak řešit konflikt dvou rozzuřených dětí?

Neděle
po snídani ještě v jídelně: kdo vidí jaké zvíře ve svých táborových týmech a kdo nejvíc chybí, pak trochu zasvitne slunko a tak jdem hned hrát na štěrkový plac tábořiště týmovku se zavázanýma očima. Někteří se stávají pozorovateli a z vedoucí pozice sledují jednotlivé reakce na výzvu – úkol (kdo převzal jakou týmovou roli?) složte ze sebe kruh, čtverec, rovnostranný trojúhelník… dlouhá diskuze na dvoře až do oběda (Skvěle vyniká Kamil!).
V poledním klidu někteří jedou zkontrolovat cukrovou vatu a řetízkáč na pouť do Rohozné. Odpoledne vytahujeme z tématu „Řídit a být řízen“ další problémová témata: (např. delegování činností, autorit). Podaří se nám je všechna projít? Někdy končíme vydikutováním, jindy navrhujeme řešení co příště udělat jinak, aby nám bylo dobře. Celý víkend plyne v příjemném konstruktivním a hlavně pozitivním tvůrčím duchu díky skvělému jídlu z dílny Laďky a Toma Klímových.
Večer navrhujeme přesunout řešení tématu „práce a zábava“ k ohni. Poctivě procházíme vzájemně sdílenými zkušenostmi z jednotlivých běhů. Je skvělé, že si na soustředěné vnímání se navzájem uděláme konečně čas. Diskuze se točí nejen kolem neostrých hranic práce, programového harmonogramu, ale i zaslouženého odpočinku třebas i během dne… Než se vytáhnou kytary a začne se zpívat ještě přichází na přetřes inspirace unschoolingem a filmem Summerhill. O půlnoci jsou nádherně jasné hvězdy.

Pondělí
Od rána vytrvale prší: Konírna – manipulace nadřízeným, slabá komunikace, jak řešit souběh rolí zaměstnanec, dobrovolník ve spolku?, rozhodovací procesy a nutnost převzetí zodpovědností. Celkové zhodnocení kurzu: co si odnáším, co zůstává otevřené, co dodat? Po dobrém obědě se loučíme s lektorem (jede rychle do centrálního skladu pro respirátory) a uklízíme jak diví, abychom taky mohli domů. (Ještě celý večer nám to kvasí v hlavách)

účastníci: Klára, Filip, Bohdy (I. běh), Adam, Filip, Marcel (II. běh) Lukáš, Matěj (II. běh+), Tomáš, Adam, Filip, Natka, Peťa, Šárka (III. běh) Romča, Obo (IV. běh) Terka, Bára, Kamil, Kelly (V. běh)
vařili: Laďka a Tom Klímovi + obě děti Štěpán a Nela

zběžne zapsal Matěj

Překvapující zjištění! Během soboty jsme z našich příběhů vytahali vlastnosti popisující poměrně přesně naše konání na Rohozné:

Kompetence (co máme dostupné):

  1. Nadšení 14
  2. Výdrž 13
  3. Obětavost 11
  4. Sebevědomí, trpělivost 10
  5. Překonat se, odhodlání, odvaha 9
  6. Pracovitost, cílevědomost, starostlivost, sebereflexe, schopnost učit se 8
  7. Epatie, smečkovitost, otevřenost 6
  8. Odstup, Riskovat, pokora, odpovědnost 5
  9. Přímost, moudrost, důslednost, sebeláska 4
  10. Sebedůvěra, ráznost, důvěra, upřímnost, nadhled, všestranost, učit – předávat 3
  11. Soudržnost, píle, vyváženost, svéráz, sounáležitost, přísnost 2
  12. Víra, Umí lovit 1

Potřeby (nutné, co nám chybí):

  1. Pomoc 12
  2. Ocenění 8
  3. Přijetí 7
  4. Radost, odstup, energie 6
  5. Víc Rohozný 5
  6. Sebedůvěra, odolnost, zpětná vazba, pochopení, nadhled, průbojnost, čas pro sebe 4
  7. Sebevědomí, víc dětí, stálost, naplnění 3
  8. Volba, předat práci, zastavit se, otevřenost, porovnání, zkušenosti, míň Rohozný, míň dětí, jištění 2
  9. Jistota, uvědomění, pauza, ošetření, poklad, jídlo, neustrnout, jen tak plavat v láku, dupnout si 1

A pozor na stínné stránky našich vlastností (aneb když se to přežene):
vlastnost / její stín

  1. sebedůvěra / arogance, nedůvěra
  2. soudržnost / izolace, uzavřenost, ztráta identity
  3. sebevědomí / sebestřednost
  4. odstup / laxnost, lhostejnost
  5. obětavost / zneužitelnost
  6. píle / „Perfekcionismus“, odmítání vyčerpání
  7. odvaha riskovat / nezodpovědnost, podcenění
  8. vyváženost / nuda
  9. schopnost překonat se / vyčerpání
  10. přímost / necitlivost
  11. otevřenost / zranitelnost
  12. svéráz / izolace, nestabilita
  13. ráznost / necitlivost, zbrklost, netrpělivost
  14. důvěra / zneužitelnost, zranitelnost
  15. empatie / zahlcení, falešnost, bez pomoci
  16. nadhled / přezíravost, nerozhodnost
  17. trpělivost / zneužitelnost, znecitlivění
  18. „smečkovitost“ / závislost
  19. pokora / upozadění, strach
  20. odpovědnost / strach ze selhání, strnulost
  21. odhodlání / paličatost, upjatost
  22. všestrannost / nerozhodnost, ztráta „sebe“
  23. pracovitost / odmítání vyčerpání
  24. schopnost učit se /
  25. upřímnost / nejistota
  26. kompetence
  27. sounáležitost / extremismus
  28. moudrost / arogance, nedůvěra
  29. přísnost
  30. „umí lovit“
  31. učit, předat
  32. starostlivost / strach, úzkost
  33. důslednost / nespokojenost
  34. sebereflexe
  35. nadšení / umanutost, zaslepenost
  36. výdrž / nestabilita, nerozhodnost, podcenění
  37. sebeláska / sebestřednost
  38. odvaha /

Napsat komentář